tisdag 23 september 2014

#Veckans miljökoll

Historiens största marsch för klimatet gick av stapeln i fredags då 400 000 människor demonstrerade i New York med anledning av FN:s klimatmöte. Fossil Free Sverige rapporterar att 156 länder deltog med 2646 olika aktiviteter.
Källa: SMB

En halv biljon dollar. Det är notan för väderrelaterade katastrofer sedan klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Siffran kommer från välgörenhetsorganisationen Oxfams färska rapport "The summit that snoozed" som släpps lägligt inför FN:s klimatmöte i New York på tisdag.
112 000 människor har satt livet till i katastroferna och över 650 miljoner människor har drabbats av förstörda skördar, förlorade inkomster och stigande matpriser, enligt rapporten.

Alltid velat veta värdet på en tur i skogen? Då har du tur, för det har finska skogsmyndigheten Forsstyrelsen nyligen räknat ut. Enligt dem ger ett besök i en finsk nationalpark välbefinnande till ett värde av 208 euro. Analysen grundar sig på undersökningar bland besökare i fyra nationalparker och naturreservat i fjol. Det ekonomiska värdet räknades ut genom att besökarna själva fick skatta värdet och sedan användes en regressionsanalys för att få fram värdet på de olika hälso- och välmåendeeffekter som de svarande uppgett. Totalt är det ekonomiska värdet för de hälsoeffekter som alla besökare i de finländska nationalparkerna 2013 själva uppskattade 226 miljoner euro.
Källa: Miljöaktuellt

Jordens befolkning kan nå 11 miljarder innan 2100. Enligt en ny studie som gjorts av forskare vid University of Washington och FN visar att befolkningsökningen kan vara mycket mer drastisk än vi hittills trott.
"Konsensus under de senaste 20 åren har varit att världsbefolkningen, som för närvarande ligger på runt 7 miljarder, skulle öka till 9 miljarder och sedan plana ut eller förmodligen minska. Vi upptäckte i vår studie att det finns en 70-procentig sannolikhet att världsbefolkningen inte kommer att stabilisera sig under det här seklet", säger Adrian Raftery, professor vid University of Washington, till vetenskapstidskriften Science.
Hans Rosling, professor i internationell hälsa och som har bland annat varit rådgivare åt Sida och Världshälsoorganisationen, WHO, säger till DN att den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut under andra halvan av århundradet, men den långsamma tillväxten kan fortsätta.
"Det viktigaste budskapet i studien är att det inte kommer att bli färre än 9,6 miljarder", säger han.

Älskar hans svar på journalistens frågor om vad den höga befolkningsbelastningen har för betydelse för framtiden:

Vilka är de mest påtagliga effekterna av den befolkningsökning som beskrivs?
– Men det blir ju som det blir. Det där är som att fråga hur världen blir om solen går upp i morgon. Folk är fria och bestämmer själva. Det finns en idé om att befolkningsökningen är problemet, men det är en konstant, den går inte att göra något åt. Klimatförändringen beror inte på befolkningsökning, det beror på hur de rikaste konsumerar.

Men finns det något som påverkas av att vi blir fler?
– Vad kommer effekten att vara av att du kommer att bli äldre? Du som är så ung nu. Det går inte att göra så mycket åt, du kommer ju att bli äldre. Om du inte dör. Vad blir effekten av kärnvapenkrig? Man måste tänka om och då måste man tänka på att de som nu är rikast måste använda sina resurser på ett sätt så de kan användas av tio miljarder människor. Handtvättar du jeans och lakan?

Nej.

– Känner du någon som gör det?

Nej.

– Nä. Då ska alla på jorden ha en tvättmaskin. Två miljarder människor har tvättmaskin, åtta miljarder till ska ha det. Det blir en enorm förändring. Man kan inte tro att fem miljarder ska sitta och spela flöjt under ett mangoträd.

Men om jag frågar så här då: Vad behöver göras för att klara effekterna av att befolkningen ökar?
– Den rikaste miljarden måste så fort som möjligt använda resurser så de kan delas av resten. Befolkningen i Afrika använder så lite resurser. Det går inte att lösa miljö- och resursproblemet med att minska antalet människor. Du kan inte kliva ut i de Eboladrabbade byarna och säga ”jag tycker inte ni ska ha elektricitet”. Ska man minska befolkningstillväxten vore det i så fall rimligast att göra det i det rikaste landet som får flest barn per kvinna. Det är Sverige.

Läs mer: DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar