torsdag 14 juni 2012

Tips på naturliga solskydd

Idag var jag in på Lustans ekologiska, en hår- och hudvårdssalong här i Mariehamn och frågade dem om ekologiskt solskydd. Jag kikade i deras sortiment (som också var Lavera) och konstaterade att alla innehöll zinkoxid. Vi diskuterade ämnet och tydligen är zinkoxid och titandioxid inte ansedda som farliga i ekovärlden, då de är naturliga ämnen och kommer från mineraler. 

Damen på Lustans sa att skillnaden mellan zinkoxiden i vanliga solskydd och den i ekosolskydd är att den i vanliga solskydd oftast är i nanopartikelform. Det är den här mikroniserade formen som har stor risk enligt naturskyddsverket att orsaka DNA skador i samband med solljus.
Om ni kommer ihåg finns zinkoxid och titandioxid i fysikaliska filter (oftast i barnsolskydden för de kan lämna en vitaktig hinna) Eu lagstiftningen (som förbjuder zinkoxid) är anpassat för kemiska oekologiska solskydd.

Utan zinkoxid verkar det i princip omöjligt att laga solskydd, även ekologiska sådana. Men de är alltså oftast i bättre "format" och tränger inga in i kroppen på samma sätt som nanoversionen. Plus att vanliga solskydd innehåller en MASSA annat jox, speciellt de kemiska (nämnda i det här inlägget) Om man väljer ett  ekologiskt solskydd, undviker man alla de allergena, giftiga och miljöfarliga ämnena (typ siloxan och octocrylene) Kemiska solskydd sägs även göra det svårt för kroppen att uppta D vitamin från solen.


Jag fick även lite tips på helt naturliga solskydd:

  • Jojoba olja
  • Kokosolja
  • Sheasmör
  • Morotsolja (kan man laga själv genom att riva en morot och lägga flingorna i olja)
  • Mumsa på tomater och morötter som ger ett skydd mot solen
Oljorna (och smöret) har alla cirka 5 i solskyddsfaktor.

Alla som har vägarna förbi Lustans, sväng in! En massa härliga produkter har dem och en extremt kunnig personal (borde jag veta efter att ha trakasserat dem med solskyddsfrågor i oskojjat 37 minuter)
Här kan ni också läsa deras blogg. :)


Hittade förresten en bra blogg som beskrev eko och vanliga solskydd: Naturligt snygg.

1 kommentar: